Vanliga frågor

Hur bor man och vad äter man på Fantasy Camp och Girls’ Camp?
Får man sova bredvid sina kompisar?
Förra året kom jag inte med för det var fullt,
när brukar lägret bli fullt och hur snabbt måste jag anmäla mig?

Vad ska man ha med sig?
Åker alla andra med kompisar eller finns det de som åker själva?
 Är det mest F:or eller 3:or/4:or eller 7:or  som åker?
Jag är allergisk mot tomater/ägg/paprika/nötter/något annat
och Jag är glutenintolerant/laktosintolerant
Jag äter inte kött/fläskkött
Jag har astma/är jätteallergisk mot getingstick/tar medicin,
kan jag åka på Fantasy Camp och Girls’ Camp?
Får man ringa hem om man längtar hem?
och Jag har aldrig varit borta hemifrån 
så många dagar,
men jag vill gärna åka! Vad händer om jag får hemlängtan?
Måste man vara med på alla lekar?
Får man busa med ledarna?

Boende och mat

Trollskog, kojor och soldäck

Finngården ligger ute på landet omgiven av sagoskog
och vackra blomsterängar. På gårdsplanen finns gräsplaner där man kan springa omkring och leka på. Det finns en eldplats där vi tänder en lägereld och grillar korv och marshmallows och spelar gitarr och berättar spökhistorier, vindskydd där man kan sova en natt under stjärnorna om man vill och flera rövarkojor, små bäckar och ett mystiskt träsk där spöken visar sig och kanske drar ner ens fötter om man trampar fel…

Finngården ligger i trakten kring Höör omgiven av skog och i vacker natur. Se här för vägbeskrivning.

Mysiga sovrum, öppen spis och fräscha toaletter

Inne på gården finns en stor pampig matsal med öppen spis, en matsal, ett storkök där vi fixar hemlagad mat till lägret, och flera sovsalar och sovstugor. Sovrummen är sovsalar och sovrum med 3-8 bäddar i varje. Man ska ta med sig sin egen kudde, täcke och lakan.
Toaletter och duschar är fräscha.

Baka, marshmallows och kladdkaka

Lägergården ligger ute på landet och det är långt till närmaste kiosk, så nu tänker ni säkert ”Åh nej! Jag måste ta med en säck godis så jag överlever!”
Fast det behöver ni inte.
Ni får ta med så mycket godis ni vill (och får för era föräldrar).
Men vi bakar och fikar varje dag, med kladdkaka, sockerkaka eller chokladbollar.
Sista dagen äter vi glass och popcorn och grillar marshmallows.
Det finns också frukt för dig som inte gillar kakor, och äpplen att grilla!
Så ni klarar er även om ni inte tar med godis.
Ni får vara med och baka varje dag!

Spaghetti – Ja. Torr fisk – Nej.

På lägren äter vi mat som de flesta barn gillar, som spaghetti och köttbullar och potatis.
Ledarna tycker inte heller om torr fisk, sås med klumpar och äckliga röror, så vi lagar inte sån mat på lägret.
Om man är vegetarian eller allergisk eller inte äter fläskkött så får man god vegomat eller annan mat när det är fläskkött.
Vår superkock lagar all den supergoda maten.

 

”Får man sova bredvid sina kompisar?”

Svar: Ja. Fast inte bredvid alla om man har jättemånga med sig…! En gång var det en tjej som hade med sig åtta kompisar, och ville sova bredvid alla, och det gick förstås inte, men alla nio fick plats i samma rum i alla fall! När alla barn som ska vara med på lägret har kommit första dagen så fördelar vi rummen så att alla som har kompisar med sig får sova i samma rum som dem, och kommer du själv så placerar vi dig i ett bra rum tillsammans med andra barn som har samma intressen som du och som är i samma ålder.

 

”Förra året kom jag inte med för det var fullt, när brukar lägret bli fullt och hur snabbt måste jag anmäla mig?”

Svar: Det är svårt att säga, det är olika för olika läger! Förra året gick t.ex. platserna till ett av våra läger på tre dagar! Andra år har det funnits platser kvar in i det sista.

 

 

”Vad ska man ha med sig?”

Svar: Se packlistan!

”Åker alla andra med kompisar eller finns det de som åker själva?”

Svar: Många åker med kompisar, men många kommer också själva. Fantasy Camp och Girls’ Camp är ett jättebra sätt att få nya kompisar och lära känna andra barn som går på andra skolor, och många av de barn som åkt på våra läger har fortsatt att umgås med kompisar från lägret, till och med nu flera år efteråt. Om du åker själv, så får du gärna tala om det för oss när du anmäler dig, så att vi vet det. Vi tar nämligen lite extra hand om dig då. Nästan alla lekar, aktiviteter och skådespel gör man i grupp och vi är noggranna när vi gör grupperna så att du får möjlighet att lära känna andra barn som har samma intressen som du och få nya, roliga kompisar för livet!

 

”Jag är 7 år/Jag är 11 år, kommer jag att vara helt ensam i min ålder?” och ”Är det mest F:or eller 3:or/Är det mest 4:or eller 7:or som åker?/Hur gamla är folk på lägret?”

Svar: Oroa dig inte, du kommer inte att vara ensam i din ålder. Det är alltid blandad ålder på dem som åker, och den brukar vara ungefär jämnt blandad. På våra läger för lågstadiet brukar det vara ungefär lika många 1:or som 2:or som 3:or som åker, och på våra läger för mellanstadiet och uppåt är det samma sak, det vill säga oftast ungefär lika många 4:or som 5:or, 6:or och 7:or. På lägret Girls’ Power Camp för tjejer från 6:an och uppåt kommer tjejer från 6:an ända upp i gymnasiet.

 

”Jag är allergisk mot tomater/ägg/paprika/nötter/något annat” och ”Jag är glutenintolerant/laktosintolerant”

Svar: Inga problem! Vi fixar specialmat åt dig, jättegod sådan, och i nästan alla fall ser den precis likadan ut som de andras mat, så att den inte ens känns som specialmat. Vår kockar har, förutom på Fantasy Camp och Girls’ Camp, lagat mat på dagis och förskolor och restauranger och annat, och de håller reda på alla allergier och ser till att du får god mat som du kan äta. Vi har haft lägerbarn med alla tänkbara typer av allergier och intoleranser på våra läger genom åren, och det har aldrig hänt att någon har råkat äta något som de inte tålde, så vi vet vad vi gör. Dina föräldrar ska fylla i en Hälsodeklaration efter att de har anmält dig och där berätta för oss om din allergi så att vi vet om den. Vi försöker alltid planera menyn på lägren så att alla ska kunna äta samma sak, och anpassar därför ofta menyn efter de allergier som förekommer hos deltagarna. Vi har totalförbud mot nötter, mandel och jordnötter på Fantasy Camp och Girls’ Camp.

 

”Jag äter inte kött/fläskkött.”

Svar: Vår kockar lagar jättegod mat och du som inte äter kött eller fläskkött får jättegod annan mat. En del kockar har själva varit vegetarianer i många år och vet därför hur man lagar bra vegokäk.

 

”Jag har astma/är allergisk mot getingstick/tar medicin, kan jag åka på Fantasy Camp och Girls’ Camp?”

Svar: Vi har tidigare haft barn med bl.a. astma, epilepsi och svåra allergier och barn som tar olika mediciner på läger, och det har gått jättebra. Vi har under lägret kontakt med en barnläkare, Gunilla Nevander, pensionerad överläkare från Barnkliniken i Lund, som vi kan rådfråga vid behov, och vi ledare är utbildade i Första Hjälpen. Om du och dina föräldrar är osäkra på om Fantasy Camp eller Girls’ Camp skulle fungera för dig, så ta kontakt med oss så berättar vi mer och pratar igenom dina behov. Det är viktigt att vi får veta precis vad det är för allergier du har eller vilka mediciner du tar, och därför ska dina föräldrar fylla i en Hälsodeklaration efter att de har anmält dig. Om du är allergisk mot pälsdjur så är det bra att veta att det inte finns några djur på Fantasy Camp och Girls’ Camp. Grannens katt som brukar stryka omkring på tomten får inte komma in i huset.

 

”Får man ringa hem om man längtar hem?” och ”Jag har aldrig varit borta hemifrån så många dagar, men jag vill gärna åka! Vad händer om jag får hemlängtan?”

Svar: Ja. Man får ringa hem om man vill det. Ledarna finns alltid där för en om man behöver någon att prata med, och vi är världsbäst på att bota hemlängtan! Vi har haft många, många barn på läger som aldrig hade varit hemifrån så många dagar som lägret är, och några som aldrig hade sovit borta någon natt alls innan de åkte på läger, och som har klarat av hela lägret och varit jätteglada! Vi gör så mycket kul saker hela tiden så allra troligast är att du inte ens kommer att hinna tänka på hur det är hemma! På kvällarna läser vi saga och en ledare sitter hos barnen i varje rum så att det ska kännas tryggt. Det finns alltid en ledare som du kan väcka mitt i natten om du plötsligt skulle behöva prata. Skulle du få hemlängtan så löser vi det! Lite hemlängtan kan man få, och det brukar gå över när man fått prata lite med ledarna eller med en kompis, och kanske lite med mamma eller pappa (en del vill inte ringa hem när de har hemlängtan för de tycker att det blir värre då). Om man har jättemycket hemlängtan och det inte blir bättre efter att man pratat med ledarna och med mamma och pappa så kan man alltid åka hem.

 

”Måste man vara med på alla lekar?”

Svar: Nej. Om man är trött så kan man vila sig, lyssna på musik, läsa en bok, spela kort, hänga och snacka med kocken i köket eller bara ta det lugnt. Vi tvingar ingen att vara med på en lek som man inte tycker om. I lekar där ni får spela teater så finns det alltid alternativ för de av er som tycker att det är obehagligt att stå på scen, till exempel så kan man hjälpa till med utklädnad, skriva pjäser, regissera, sminka, presentera eller rita programblad och affischer. Eller om man inte tycker om bollar eller att spela fotboll när vi gör det så kan man vara med som domare eller hejaklack. Om man tycker en lek är tråkig så behöver man inte vara med. Men de flesta brukar tycka att lekarna är roliga och vilja vara med. Här kan du läsa mer om lekarna eller skådespelen som vi kallar dem!

 

”Jag är 1:a/4:a och lite rädd för 3:orna/7:orna som är jättestora och , hjälp, tänk om de är taskiga mot oss som är mindre?”

Svar: Nejdå! 1:or är minst och gulligast, och det tycker 3:orna också, de brukar vara jättecoola och snälla. 7:orna brukar också vara jättesjyssta och coola, och de bryr sig inte om att 4:orna är 4:or så länge 4:orna är sjyssta! Så är det i alla fall på Fantasy Camp och Girls’ Camp. Ofta har de barn som kommer till Fantasy Camp och Girls’ Camp samma intressen, och åldern spelar mindre roll än vad den kanske gör i skolan. En del av det som är bra med Fantasy Camp och Girls’ Camp är att man får massor av nya kompisar, från olika skolor men också i olika åldrar. Ledarna ser också till så att ingen är taskig mot någon på Fantasy Camp och Girls’ Camp.

 

”Får man busa med ledarna?”

Svar: Man får absolut busa med ledarna…på egen risk! Man får nämligen räkna med att ledarna busar tillbaks. Och med att ledarna är väldigt bra på bus. Hehe! Vi har VM i Bus på Fantasy Camp och Girls’ Adventure Camp, då man kan visa vad man går för, och kolla om man överhuvudtaget kommer i närheten av ledarnas världsmästarbus….